Een vestiging is een aparte bedrijfsentiteit in het systeem. Heb je bijvoorbeeld twee bedrijven, dan maak je hier best twee vestigingen voor. Zo kan projectbeheer, facturatie, orderbeheer e.d. apart verlopen. Productbeheer is echter nog steeds over alle vestigingen heen. Zo kan je maar één productcatalogus bijhouden waar alle vestigingen gebruik van kunnen maken. Het is natuurlijk wel mogelijk om bv. een voorraadrapport per vestiging te krijgen.
Wat zijn de verschillende types van Vestigingen?
Een vestiging heeft verschillende types, waardoor de betekenis licht verschilt. Het type 'vestiging' staat voor een zelfstandige entiteit (een bedrijf, een winkel, ...). Het type 'Voorraadbeheer' duidt een magazijn aan waar geen commerciële activiteit plaatsvindt, maar wel opslag van producten. Met het type 'Transfer/Depot' geef je aan dat er op de vestiging geen commerciële activiteit plaats vindt, maar ook dat deze vestiging enkel als doorgeefluik dient om voorraadtransfers tussen verschillende magazijnen of winkels mogelijk te maken. De opslag hier is dan steeds tijdelijk tot de producten definitief verhuisd kunnen zijn. Het type 'hoofdbedrijf' kan je dan weer gebruiken wanneer je meerdere winkels hebt en je het moederbedrijf wil aanduiden.
Waar kan ik de vestigingen instellen?
Je beheert de vestigingen via Instellingen => Algemeen
=> tabje Vestigingen
. Hier zie je een lijst van alle ingestelde vestigingen en kan je er verwijderen en/of toevoegen.
Opgelet: de BTW-nummer is verplicht in te vullen bij gebruik van Peppol of UBL.
Wat betekent 'gebruik voorraad van een andere locatie' ?
Er staat per vestiging een optie 'gebruik voorraad van een andere locatie'. Deze optie is handig in het volgende geval: stel dat je hoofdzetel geen eigen voorraad heeft, maar al zijn voorraad uit een magazijn haalt dat in een andere vestiging in het systeem wordt bijgehouden, dan kies je hier het juiste magazijn. Het systeem zal nu deze voorraad automatisch gebruiken bij het opmaken van bv. een order onder deze vestiging.
Waarom kan ik een 'standaard klant' en een BTW-code instellen per vestiging?
Dit is bedoeld voor intercompany-facturatie, waarbij een klantfiche vereist is om een verkoopfactuur aan te maken aan deze vestiging. Via de BTW-code die je hier instelt geef je aan tegen welk BTW-percentage deze verkoopfactuur moet opgemaakt worden. Indien je geen gebruik maakt van intercompany facturatie, zijn deze twee velden niet van toepassing.