Bij het navigeren door verschillende lijsten binnen ons systeem, zoals offertes, verkoopfacturen, inkooporders, en meer, is het handig om te begrijpen hoe items standaard worden gesorteerd. Dit artikel legt de algemene sorteerlogica uit die op deze lijsten wordt toegepast, met een uitzondering voor aangepaste views.
Standaard Sorteerlogica
Standaard worden items in lijsten aflopend gesorteerd op aanmaakdatum, met het meest recent aangemaakte item bovenaan. Deze benadering zorgt ervoor dat de nieuwste items snel toegankelijk zijn en weerspiegelt een natuurlijke workflow waarbij recente activiteiten prioriteit hebben.
Hoewel de sortering normaal overeenkomt met de nummervolgorde van items, kan er een uitzondering optreden wanneer een nummer handmatig is aangepast. In dergelijke gevallen blijft het item op zijn oorspronkelijke plek in de lijst staan, aangezien de sortering niet direct op het nummer is gebaseerd, maar op de aanmaakdatum. Dit kan leiden tot situaties waarbij de volgorde van de nummers niet overeenkomt met de sortering in de lijst.
Als je merkt dat een item in de lijst niet op de juiste plek lijkt te staan, voeg dan de kolom 'Aangemaakt op' toe aan je overzicht. Zo kan je zien waarom dit item op de foutieve plek in de lijst lijkt te staan.
Aanpassen van Sortering
Hoewel de standaard sortering niet instelbaar is, biedt het systeem de flexibiliteit om de sortering tijdelijk aan te passen door op de koppen van kolommen te klikken. Dit stelt gebruikers in staat om lijsten op verschillende criteria te sorteren, afhankelijk van hun huidige behoeften.
Views zijn een uitzondering op de regel
Het is belangrijk op te merken dat views een uitzondering vormen op deze algemene sorteerlogica. In een view kan de sortering vooraf worden ingesteld op elk gewenst veld, waardoor gebruikers aangepaste weergaven kunnen creëren die beter aansluiten bij hun specifieke workflows of analytische vereisten. Je leest in dit helpdeskartikel meer over werken met views.
Voor meer informatie over het instellen en gebruiken van views, verwijzen we je graag naar ons artikel over het werken met views.