Een basisproduct aanmaken
Een basisproduct is een product dat afzonderlijk wordt verkocht of verbruikt waar u eventueel voorraad op kan bijhouden. Dit type is geschikt voor materialen of fysieke producten die je in je magazijn hebt liggen.
In dit artikel leggen we uit hoe je een basisproduct kan aanmaken en welke opties je hierbij hebt. Je hebt niet veel nodig om een basisproduct aan te maken, gewoon een naam, de eenheid waarin u het product gaat bijhouden en eventueel een productcode.
U kan in dit filmpje meer informatie vinden over hoe u een basisproduct kan beheren en u kan dit in meer detail onder het filmpje lezen.
Producttype en kosttype
Om een basisproduct aan te maken kiest u als type voor 'Product'. Het systeem zet standaard het kosttype in dat geval op 'Materiaal'. Het kosttype bepaalt later in de rapportage of verbruik van dit product bij de materialen of bijvoorbeeld bij de werkuren of bij een van de andere kosttypes wordt verrekend.
De productcode
De productcode kan zowel intern als extern dienen om makkelijk naar een bepaald product te verwijden. In praktijk merken we dat hier vaak afkortingen voor worden gebruikt die eenduidige communicatie binnen het bedrijf aanzienlijk vereenvoudigen.
De eenheid
De eenheid van het product bepaalt of u het product bijvoorbeeld per stuk, of per lopende meter verkoopt. Deze eenheid bepaalt ook hoe u uw voorraad van dit product bijhoudt. Let op, denk goed na over deze eenheid, want het is onmogelijk de eenheid van een product te wijzigen eens het product is opgeslagen.
Voorraad bijhouden
Je kan aangeven of je bij het basisproduct voorraad wil bijhouden. Standaard staat deze optie uit. Als je deze optie aanzet, krijg je de extra sectie 'Voorraad' te zien.
Status van product
Daarnaast kan je ook een status kiezen voor het product. Deze kan actief, EOL (End of Life) of gearchiveerd zijn.
Barcode en prijzen
Je kan ervoor kiezen om een barcode te genereren voor het product of om een bestaande EAN-barcode op te geven. Daarnaast kan je ook het kostprijstype en het verkoopprijstype bepalen. Het kostprijstype bepaalt hoeveel je als bedrijf betaalt voor het product. Dit is dus het bedrag dat je betaalt om het materiaal te verkrijgen. Het verkoopprijstype bepaalt de prijs die je aanrekent aan je klanten.
BTW-percentage
Via de keuzelijst met BTW-percentages kan je het standaard BTW-percentage instellen waartegen dit product verkocht moet worden. Dit BTW-percentage heeft voorrang op het BTW-percentage dat ingesteld staat bij je klant.
Eenheid en overnemen van kosten
De eenheid van het product kan je na het opslaan niet meer wijzigen. Dit komt omdat dit van invloed is op de voorraad. Verder kan je ook aangeven of je wil dat dit product wordt overgenomen van het project naar de offerte. Als je dit vinkje uitschakelt, zal het product niet worden opgenomen in de materialenlijst.
Met deze informatie kan je nu zelf aan de slag om een enkelvoudig product aan te maken in je productcatalogus. Als je nog vragen hebt, kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice.