Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesProductbeheerRapportage
Geavanceerde productstatistieken
Geavanceerde productstatistieken

Maak geavanceerde rapporten over uw verkopen

Steven Lemmens avatar
Geschreven door Steven Lemmens
Meer dan 3 maanden geleden bijgewerkt

Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van de geavanceerde productstatistieken, een krachtige tool voor rapportage. Deze tool biedt diepgaande inzichten in de verkoop- en factureringsfrequentie van producten. Daarnaast kunt u eenvoudig belangrijke gegevens extraheren, zoals de totale omzet per product of productgroep en per klant of klantgroep.
ā€‹
Het is bij de geavanceerde productstatistieken mogelijk om meer gegevens te verzamelen. Waar dat bij de normale productstatistieken alleen gaat met Verkooporders en Verkoopfacturen gaat dit in de geavanceerde versie uit veel meer entiteiten, zoals Leveringen, Inkooporders, Offertes ...
ā€‹

Hoe raadpleeg je de statistieken?

Ga naar de algemene productenlijst en kies voor Actie => Statistieken.

Een rapport op maat aanmaken

Het maken van een aangepast rapport kan in vijf eenvoudige stappen via een gebruiksvriendelijke 'wizard'. Hieronder volgt een korte beschrijving van de stappen.

Stap

Uitleg

1. Bron

Selecteer het onderdeel waarvan u statistieken wilt zien. (bv. Verkooporders, Leveringen, Offertes, ...)

2. Filter

Specificeer welke brongegevens moeten worden opgenomen in het rapport.

3. Klanten

Kies welke klanten of klantgroepen moeten worden opgenomen in het rapport.

4. Filteren op een productgamma

Selecteer welke producten of productgroepen mogen worden opgenomen. Zo kan je producten waarin je je niet interesseert voor dit rapport makkelijk uitsluiten.

5. Periode

Geef de tijdsperiode aan die relevant is voor het rapport.

Kies Vergelijk om de huidige en vorige periode met elkaar te kunnen vergelijken

6. Groeperen in een bepaalde volgorde

Bepaal de volgorde van de groepering in het rapport, bijvoorbeeld eerst op productgroep en daarna op individuele producten.

Voorbeeldrapport

Hieronder volgt een voorbeeld waarin wordt uitgelegd hoe u een rapport kunt genereren voor het aantal keer dat een bepaalde reeks producten is verzonden via een levering aan een klant uit Klantgroep C.

Stap

Uitleg

Instelling

1. Bron.

U kiest voor 'Leveringen' als bron.

2. Filter.

Tel enkel geleverde orders mee door een filter op de leverstatus toe te voegen.

Kies hier voor een filter toe te voegen op status 'Geleverd'.

3. Klanten.

Om te filteren op klantgroep 'C' voegen we een filter toe op het veld 'Klantgroep' en vinken we alleen 'Klantgroep C' aan.

4. Productgamma.

Omdat we enkel een bepaald gamma van producten willen opnemen in de rapportage voegen we hier een filter toe op 'Productgroep' en vinken we de juiste productgroep(en) aan.

5. Periode.

We willen deze rapportage hebben voor het vorige kwartaal, dus we kiezen 'Kwartaal' en 'Vorige periode', om het voorgaande kwartaal te selecteren.

6. Groepering.

We sorteren eerst op productgroep, zodat we daarna kunnen doorklikken naar de individuele producten.

Kies ervoor om eerst alle data per productgroep samen te vatten. Daarna kan je doorklikken naar de individuele producten.

Het eindresultaat

Het uiteindelijke rapport toont eerst een overzicht van de productgroepen, naast de bijbehorende verkoopcijfers. Hier ziet u zowel de aantallen als de totale kosten, omzet en margepercentages. U kunt de details van individuele producten binnen een productgroep bekijken door simpelweg op de desbetreffende productgroep te klikken.

Periodes vergelijken

Het is mogelijk om de huidige en vorige periode met elkaar te vergelijken. Dit laat toe om trends in verkopen snel op te sporen.

Om dit in te schakelen moet bij de instellingen van het rapport bij Periode Vergelijk gekozen worden. Er verschijnt de optie om een trendlijn te tonen voor een bepaald veld.

Het gekozen bepaalt op welke data de trendlijn en het staafdiagram zich baseren.

Grafiekweergave absoluut of relatief

Rechts bovenaan kan gekozen worden hoe de grafiekweergave is. Absoluut of relatief.

Bij absoluut hebben alle staven dezelfde schaal. Zo kunnen groepen onderling snel vergeleken worden.

Bij relatief heeft elke rij een aparte schaal zodat de hoogste waarde per groep een volle balk is. Zo kan snel de evolutie per groep bekeken worden.

Enkele tips

Wil je de resultaten per klant? Dat kan ook. Kies dan in de laatste stap (groepering) om te groeperen op 'Bron' => 'Klant'. Zo worden de resultaten gegroepeerd op Klantnaam. Je kan ook hier meerdere niveaus hanteren, door bijvoorbeeld eerst te groeperen op klantgroep, daarna op klant om daarna een overzicht per product te krijgen.

Was dit een antwoord op uw vraag?