Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesProjectbeheerPlanning
Wat zijn planning views? Hoe kan ik hiermee zowel projecten als bv. werkbonnen inplannen?
Wat zijn planning views? Hoe kan ik hiermee zowel projecten als bv. werkbonnen inplannen?
Steven Lemmens avatar
Geschreven door Steven Lemmens
Meer dan 8 maanden geleden bijgewerkt

Plannen werkt aan de hand van verschillende planning views. Deze views zijn apart in te stellen. Zo kan je een planning view maken die alleen projecten toont, een andere die alleen werkbonnen toont of net een view maken die alles toont dat gepland werd. Dit helpdeskartikel legt uit hoe je bij een planning view instelt welke entiteit(en) mogen ingepland worden.

Je hebt rechten nodig op de instellingen van de entiteit 'Planning'. Als je deze niet hebt, leg je oor dan even te luister bij je interne IAMD-administrator.

Planning view - te plannen entiteiten

Je vindt via Instellingen > Planning > Planning views de verschillende planning views. Je kan een bestaande openen of een nieuwe aanmaken hier. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende velden en hun betekenis.

Veld

Uitleg

Naam

Dit is de benaming waarmee deze view later in het menu kan worden gezet. Kies dus iets dat duidelijk is voor alle stakeholders in de planning.

Resources

Hier kies je of je gebruikers wil inplannen, of een lijst van bronnen die je zelf instelt (custom), of een combinatie van beide.

Toon kaart

Toon afwezigheden van gebruikers

Als je kiest om gebruikers in te plannen zal je duidelijk zien dat deze gebruiker bv. verlof heeft op de dag dat je die probeert in te plannen.

Gebruik deze planning voor capaciteit in te plannen

Als je van plan bent deze planning te gebruiken om na te gaan of er ruimte is binnen je team om nog een nieuw project op te nemen, dan vink je dit aan. Deze vorm van planning voegt automatisch marge toe aan je gemaakte planning. Een capaciteitsplanning is dus geen reële planning, maar een planning in grote lijnen die ruimte laat voor veranderingen.

Marge-% op inschatting

Hier stel je, in het geval van capaciteitsplanning in hoeveel percentage marge voorzien moet worden tussen de verschillende projecten.

Blokkeringen kunnen toevoegen

Door dit aan te zetten is het ook mogelijk om een los blok toe te voegen aan een gebruiker zijn planning. Dat hoeft dan geen planbare entiteit (zoals projecten, werkbonnen, taken, ...) te zijn, maar kan eender wat zijn.

Kleur van blokkering

Hier stel je, in het geval dat je blokkeringen wil gebruiken in deze planning view, in welke kleur een blokkering krijgt.

Entiteiten die je kan inplannen

Onder de algemene velden kan je instellen welke entiteiten je kan inplannen. Het is mogelijk om meerdere entiteiten te kiezen. De planbare entiteiten op dit moment zijn Projecten, Werkbonnen en Taken.

Stel dat je bij een bestaande planning view waarop projecten ingepland staan, je nog werkbonnen zou willen toevoegen, dan doe je dat hier. Om een entiteit toe te voegen aan je planning view heb je volgende mogelijkheden:

Veld

Uitleg

Entiteit

Keuze uit alle planbare entiteiten, nl. Projecten, Werkbonnen en Taken.

Kleur

De kleur die deze planning items zullen krijgen in je planning view. Kies per entiteit zeker een andere kleur, zodat je in één oogopslag ziet of het geplande item een werkbon of een project betreft, bijvoorbeeld.

View met nog te plannen items

Je kan een aparte view voorzien van bv. projecten die nog niet (volledig) ingepland zijn. Zo zet je de filters al juist, zodat je straks bij het plannen kan werken vanuit een lijst van alleen projecten die nog ingepland moeten worden.

Velden

Hieronder stel je in welke informatie je wil zien als je met je muis op het planning item gaat staan. Zet hier de relevante velden voor bv. je project (naam, nummer, eventueel werfadres, ...)

Custom resources

Als je in de velden bovenaan ervoor gekozen hebt om ook custom resources te kunnen inplannen, dan kun je deze in dit onderdeel instellen. Dit kan handig zijn om bv. onderaannemers die geen toegang hebben tot het systeem, toch te kunnen inplannen.

Je hebt hierbij de volgende mogelijkheden:

Veld

Uitleg

Naam

Dit is de naam die je zal zien verschijnen in de planning. Kies dus een benaming die duidelijk is voor alle stakeholders in de planning.

Naam groepering (vb: machines, wagens, ...)

Vul hier een groepering in. Zo kan je meerdere onderaannemers onder hetzelfde label groeperen in je planning.

Icoon

Je kan hier een apart icoontje instellen zodat je het verschil ziet in je planning tussen een echte gebruiker en bv. een onderaannemer.

Capaciteit werkdag (in uren)

Vul hier in hoeveel uur werk je per dag maximaal wil inplannen op deze resource. Meestal is dat acht uur, maar dat kan ook meer of minder zijn. Als je dit op 0 zet, dan is er geen limiet.

Pipelines

Het is mogelijk om een template te maken waarmee je snel een project kan inplannen. Dit kan handig zijn wanneer een bepaald project altijd een vaste tijdspanne steeds opnieuw doorloopt. Bijvoorbeeld de fabricage moet eerst in het atelier gebeuren, de week daarna kan de volgende fase op de werf ingepland worden. Na de plaatsing moet er twee weken gewacht worden vooraleer de volgende stap kan genomen worden, ...

Dat zijn planning pipelines. Dit is een sjabloon waarmee je dezelfde stappen steeds kan laten terugkomen om zo snel een project correct in te plannen. Je leest daar alles over in dit helpdeskartikel.

Was dit een antwoord op uw vraag?